emlékőrzés


12562 db fotó van a telefonod galériájában, és legalább ennyit őrzöl a számítógépeden is... Ugye? Jó lenne kezdeni velük valamit, hogy ne csak úgy lebegjenek a semmiben. Mit teszel? Néha előhívatsz néhányat, és kitűzöd a hűtőre, vagy keretbe rakod a kedvenceidet, és felakasztod a nappalid falára? És a maradék 12559 fotóval mi lesz? Tudom, nem mind használható, sőt... de a javával azért érdemes lenne kezdeni valamit, hogy méltó módon őrizd az emlékeidet.


fotókönyvek

Mostanában igen népszerű a fotókönyv. Olyan, mint egy mesekönyv, ami rólad és a családodról szól. A te saját családmeséd képekben... Lapozod, mint egy könyvet, és közben utazgatsz az emlékeid között. Hát, nem fantasztikus?!


HOGYAN KÉSZÍTHETSZ SAJÁT FOTÓKÖNYVET?

Pofon egyszerű.

  1. Használhatod az okostelefonodat is a szerkesztéshez és a feltöltéshez. Behúzod a rajta lévő fotókat, és neki is láthatsz. Szerkesztheted online is a fotókönyvedet asztali gépen vagy laptopon. Vagy telepítheted is a szoftvert a számítógépedre. (Én utóbbit szoktam csinálni.)
  2. Feltöltöd a fényképeidet egy mappába.
  3. Majd személyre szabod a fotókönyvedet. Kiválasztod a méretét, döntesz a borító fajtájáról és a papír típusáról is. Használhatsz kereteket, előre gyártott sablonokat is. Választhatod az automatikus fotókönyv készítő funkciót is, amikor a program húzza be a fotókat, és te csak igazítasz rajtuk.
  4. Szövegekkel, dátumokkal még személyesebbé teheted.
  5. A borítóját is te szerkeszted meg olyanra, amilyenre szeretnéd. Érdemes az évszámot is feltüntetni, a fotókönyv gerincén is, hogy könnyen és gyorsan megtaláld a könyvespolcon.

Nem tűnik bonyolultnak, ugye?


mit ne csinálj, ha fotókönyv készítésére adod a fejed?


Ha nem szeretnéd kikészíteni saját magadat, akkor fogadd meg néhány tanácsomat! Rutinos vagyok ugyanis már abban, hogy hogyan NEM ÉRDEMES ezt csinálni. (Ha-ha-ha!)


#1. Az első és legfontosabb az, hogy: Ne hagyd az utolsó pillanatra, mert akkor úgy fogsz járni, mint én már néhány alkalommal. Az utolsó pillanatig szerkesztettem a fotókönyvet, és nem sikerült éjfél előtt végeznem... Már csak pár perc volt hátra, amikor nem sikerült belépnem az e-mail címemmel, vagy ekkor vettem észre, hogy a fotókönyv első és hátsó borítóját elfelejtettem megszerkeszteni... A vérnyomásom és az adrenalinszintem az egekbe szökött, és persze ilyen stressz alatt nem sikerült 1-2 perc alatt mindent megoldani... Ennél dühítőbb szerintem nincs... Főleg, ha napokig, éjszakákon át dolgoztál vele... Szóval, sose hagyd az utolsó pillanatra! Ha szöveget is szeretnél hozzátenni, akkor erre hagyj pluszban még egy napot!


#2. Ne akard egy ültő helyedben összerakni egy egész év anyagát!

Néhány okos ötlettel sok időt és energiát spórolhatsz magadnak. Ilyen például az, hogy:

"Válogasd ki előre a kedvenc fotóidat!" Ha nagyon előrelátó vagy, minden hónapban rászánsz egy kis időt, és külön mappába másolod a kedvenceidet. Így mire sor kerül a fotókönyv elkészítésére, már egy komplett anyaggal tudsz dolgozni.


Légy nagyon szigorú! Tudom, tudom... Nagyon nehéz a szelektálás, és úgy érzed, muszáj megőrizni a totál életlen fotót is, mert hát olyan cuki a babád rajta... Én is tudom, hogy piszok nehéz a fotók szelektálása. A jó hír az, hogy sok gyakorlással tanulható. Szóval, ha valami életlen, nem jó fényviszonyok közt készült, igazából nem szép, azokat - szívbaj nélkül - azonnal töröld ki! És örülj annak, hogy soha többé nem kell azon sopánkodnod, hogy milyen kár, hogy nem sikerült jól az a fotó.


Ne a mennyiségre hajts!

Inkább legyen kevesebb igazán szép, mint sok vacak fotód! Ha folyton azt érzed, hogy nincsenek igazán szép fotóid, akkor ideje időpontot egyeztetned a kedvenc fotósoddal, és elmenni egy fotózásra, hogy megszabadulhass ettől az érzéstől, és így nem fog gondot okozni az, hogy milyen képekkel töltsd meg a szépséges fotókönyvedet.

Ha nem akarod napokig húzni az igát éjszakánként a fotókönyved elkészítése miatt, akkor csökkentsd minimálisra a feltöltendő fotóid számát! Így sokkal gyorsabban fogsz végezni, és talán nem fogod azt mormolni magadban, hogy: "Én fotókönyvet soha többet nem készítek, az tuti fix!"


Én korábban ott szúrtam el (nagyon), hogy rengeteg fényképet válogattam össze, mert egy egész év anyagát akartam belepréselni egy-egy fotókönyvbe, ráadásul ... Egy ilyen projekt már önmagában is hatalmas falat, nem olyan, hogy gyorsan összeválogatok néhány képet, behúzom a szerkesztőfelületre, és már kész is. Persze, hogy totál kikészültem tőle a végére... :P


Hogyan tudod megszűrni a tengernyi mennyiségű fotóidat?

Ha először készítesz fotókönyvet, mindenképp azt javaslom, hogy szorítkozz egy viszonylag kicsi projektre. Úgy értem, fókuszálj a nyaralásra például vagy 1-2 családi összejövetel bulifotóira, és ezekből készíts könyvet! Könnyen, gyorsan el fogsz készülni, és meglesz a sikerélmény is! Így legközelebb is nagy lelkesedéssel fogsz majd hozzá.


Ügyelj a felbontásra!

Rossz minőségű, kicsi felbontású fotókkal kár is próbálkozni... Csapnivaló lesz a végeredmény... De okos a program, mert ezt is jelzi neked. Arra is ügyelj, hogy óriási nagy méretű fájlokat se használj, mert azokat meg lassabban fogja betölteni a program.


FOTÓKÖNYV AKCIÓ A CEWE-NÉL

Ha szereted a Cewe-t, akkor az a jó hírem van, hogy április 7-ig él az akciós ajánlatuk a fotókönyvekre. 50 oldalig bővítheted a saját fotókönyvedet a 26 oldal áráért. (Ezzel az akcióval általában évente kétszer, ősszel és tavasszal találkozhatsz.)


te készítettél már fotókönyvet?

HA IGEN, milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban?

HA MÉG NEM, akkor miért nem? Mi tartott vissza? Kedvet kaptál ahhoz, hogy te is készíts egyet?


Sok szép fotókönyvet kívánok!

Timi





Enter a Heading


This is a paragraph. Click edit and enter your own text. You can make changes like making the text bold, underline or italic. This is a great place for you to tell your clients more about your story and to describe the type of photographer you are. You can come back at any time to make more changes.